Studiu de caz
În martie 2009, Editura a iniţiat o colaborare cu D-na Profesoară Mariana M., în vederea realizării unei culegeri cu rezolvări de BAC la disciplina Psihologie. De 3 ani, pentru această disciplină nu au apărut culegeri cu rezolvări.
După 2 săptămâni de lucru, primele zeci de rezolvări -din cele 300 care urmau să fie cuprinse în culegere – erau gata şi postate pe site-ul www.rezolvari.net. Fiind online, culegerea se completa pe măsură ce autoarea ne transmitea noi rezolvări. Până la finalizarea tuturor celor 300 de variante, deja erau circa 50 de cumpărători, care au cumpărat prin sms un cont de acces la rezolvări; acestea erau săptămânal adăugate în conturile create.
Până la încheierea bacalaureatului, au fost achiziţionate prin sms (la sugestia autoarei, s-a fixat un cost de 10 euro/sms) circa 180 de conturi.
După plata tuturor taxelor şi impozitelor, D-nei profesoare i-au revenit, net, circa 2500 RON, achitaţi integral în 3 săptămâni după începerea vacanţei. Numai bine pentru un concediu perfect şi binemeritat.
Din feed-back-urile elevilor (prezente încă pe site-ul www.rezolvari.net), ne-am dat seama cât de importantă a fost iniţiativa noastră pentru a-i susţine: unele subiecte nu erau tratate în manuale şi cei mai mulţi elevi doreau nota maximă. Culegerea, extrem de bine primită şi apreciată, a avut rezolvări detaliate, argumentate, fără economie de spaţiu, fiindcă acesta era … electronic. D-na profesoară Mariana M. este printre cele mai apreciate profesoare de specialitate din judeţ, cu multiple premii primite de elevii pe care i-a pregătit, în fazele judeţene şi naţionale ale olimpiadelor.
Aceleaşi succese au avut culegerile de informatică, matematică, filosofie, economie, istorie şi logică, cu alţi pionieri-profesori implicaţi.
Este doar începutul !
O scurtă comparaţie între Biblioteca Digitală şi altă editură – să-i spunem B. Pentru a scoate pe piaţă o culegere cu rezolvări într-un timp optim, editura B ar fi apelat la 6-12 profesori rezolvatori, obligatoriu fiind prinşi în joc şi profesori cu mai puţină experienţă. Oricum, rezolvările ar fi fost gata în circa 10 zile, iar în alte 10 zile ar fi apărut pe piaţă. O editură clasică, precum B, alocă autorilor 8-10% din încasări, ceea ce înseamnă între ~1% şi 2% (maxim). Cererea anticipată este de 2500 bucăţi, tirajul fiind setat pe acest număr.
În ipoteza că întregul tiraj se epuizează şi elevii nu recurg la scanare, imprimante şi copiatoare, la un preţ de 30 RON/ culegere, fiecărui autor îi revine (funcţie de numărul lor şi procentul alocat), după plătirea taxelor şi impozitelor (circa 21%), între ~ 500 RON şi ~1000 RON.
Autoarea Mariana M. a încasat 2500 RON. În plus, are statut de unic autor, iar culegerea rezultată – datorită valorii şi experienţei autoarei – are o valoare didactică cât se poate de înaltă.
Acesta a fost primul an de activitate al Bibliotecii Digitale. Fiind o metodă inedită – culegere online şi plata prins sms-, pe o piaţă aflată la noi în formare, s-au vândut la Psihologie doar 180 de conturi, însă procentajul acordat şi maniera de lucru a Bibliotecii Digitale face ca venitul realizat de autoare să fie mai mult decât dublu faţă de o variantă clasică de colaborare cu o editură – de tipul celei numite B, chiar dacă editura B ar fi ajuns să vândă integral tirajul de 2500 de exemplare (un tiraj optimist).
Cazul relatat este real.